ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

Prva pomoć kod nepravilnih otkucaja srca

Prva pomoć kod nepravilnih otkucaja srca 

Nećemo pisati o tome koliko je srce kao organ bitno za naš život. Otprilike oko 36 miliona puta godišnje srce udari tačno onda kada treba. Baš zbog toga je prilično uznemirujuće kada povremeno izgubi ritam. Palpitacija je klinički simptom koji predstavlja kratkotrajan osjećaj nepravilnog rada srca. Osjeća se kao treperenje, ubrzano lupanje srca, preskakanje otkucaja ili kao jaki otkucaj srca. Palpitacije mogu biti praćene osjećajem mučnine, omaglice, nelagode u prsima, nepodnošenjem fizičkog napora...Mogu biti simptom ozbiljnog srčanog oboljenja, ali najčešće se javljaju kao posljedica iscrpljenosti ili stresa. Ukoliko su palpitacije kratkotrajne i javljaju se kod osoba koje dobro podnose fizički napor, velika je vjerovatnoća da su samo posljedica stresnih i iscrpljujućih situacija. U svakom slučaju, Vaš ljekar će da uz pomoć dijagnostičkih metoda i ljekarskog pregleda da ustanovi o čemu je riječ.
Ukoliko nije riječ o ozbiljnijem srčanom oboljenju, možete primijeniti neke od navedenih metoda za zaustavljanje palpitacija.

1. Čim osjetite nepravilne otkucaje, sjednite i stopala uprite od pod. Dišite polako i duboko, tako da Vam se trbuh raširi pri svakom udisaju. Kada se usredotočite na lagano, pravilno disanje, otkucaji srca bi se trebali vratiti u normalu.

2. Ako se nepravilni otkucaji srca nastave, primijenite tzv Valsalvov zahvat: Prstima stisnite nosnice, zatvorite usta i pokušajte izdahnuti. Kako usljed zatvorenih usta i nosnica nećete moći izdahnuti, izazvat cete kratki porast krvnog pritiska koji bi Vaše srce trebao vratiti u uobičajen ritam. 

3. Također, kašljanje ili puhanje balona  povećava pritisak u prsima, pa bi i to pomoglo da se Vaše srce vrati u normalan ritam.

Kako biste smanjili učestalost pojave palpitacija, možete promijeniti neke navike. Preporučljivo je: 
-jesti dosta ribe bogate omega 3 masnim kiselinama (losos, skuša, sardine)  ili konzumirati riblje ulje
-smanjiti unos slatkiša, alkohola, cigareta, kofeinskih napitaka
-jesti hranu bogatu magnezijumom
-spavati minimalno 7 sati svake noći
-izbjegavati obilne obroke. Probavljanje velike količine hrane odjednom, šalje krv u probavni sistem, umjesto u srce, što može izazvati palpitacije.
-budite fizički aktivni.

Nema komentara:

Objavi komentar