subota, 2. svibnja 2015.

Kakvu kozmetiku koristite? Pročitajte!

Kakvu kozmetiku koristite? Pročitajte!

Koju vrstu kozmetike koristite za njegu lica i tijela? Industrijsku ili prirodnu? Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta malo više obratiti pažnju na sastav proizvoda koje nanosite na svoju kožu.
Ako koristite industrijsku kozmetiku, barem odvojite malo vremena da pažljivo pročitate deklaraciju proizvoda, a posebno onaj dio ispisan sitnim slovima, kako biste izbjegli neke od najopasnijih sastojaka. Donosimo neke od njih: 

-PARABENI (metil, propil, butil, etil)- Najpoznatiji kozmetički konzervansi. To su ustvari naftni derivati. Uzrokuju iritaciju kože, mogu poremetiti hormonsku ravnotežu.
-FORMALDEHID -Jedan od najopasnijih konzervanasa. Dugotrajna upotreba izaziva promjene na koži i iritacije.
-BENZOIN PEROKSID -Osnovni sastojak preparata za njegu masne kože. Jako brzo isušuje kožu, što za posljedicu ima prerano starenje kože.
-RAFINIRANA ULJA -Procesom rafiniranja ulje izgubi svoju kvalitetu, pa njihova upotreba nema nikakve koristi.
-MINERALNA ULJA -Zatvaraju pore i isušuju kožu.
-ALLUMINIUM CHLORHYDRATE -Osnovni i najopasniji sastojak svakog antiperspiranta. Onemogućava znojenje tako što zatvara pore na koje izlazi znoj, skupa sa štetnim tvarima iz našeg organizma. Uzročnik raka dojke.
-ANTIBAKTERIJSKI DODACI -Nalaze se u svim antibakterijskim sapunima i sredstvima za čišćenje kože.  Potpuno uklanjaju zaštitni kiseli sloj, što rezultira jako suhom kožom.

Mnogo još ima opasnih hemijskih jedinjenja u sastavu industrijske kozmetike, mi smo naveli samo neke od njih. Naravno, svi ovi sastojci neće napravit štetu našem organizmu odmah, već dugotrajnim korištenjem. Upravo to i predstavlja problem. Većina štetnih tvari se godinama taloži u organizmu, i tek onda predstavlja problem našem zdravlju. A onda bude poprilično kasno, nažalost.
Zbog svega gore navedenog, najbolja varijanta je prirodna kozmetika. Mnogo je opravdanih razloga za njeno korištenje:
-Za njenu izradu se koriste uglavnom 100% prirodni sastojci.
-Većina sastojaka je jestiva, a na kožu se ne bi trebali nanositi nejestivi sastojci. Koža upije sve što nanesemo na nju.
-Rijetko izaziva alergijske reakcije.
-Uglavnom se izrađuje u manjim količinama ili po narudžbi.
-Ako imate dobre volje možete sami naučiti da za sebe i svoje najdraže izradite nešto prirodne kozmetike.
-Nije štetna za zdravlje.
-Ne zagađuje okolinu.

Sami odaberite šta ćete nanositi na svoju kožu. Industrijska kozmetika je svima lakše dostupna i ima duži rok trajanja. S druge strane, prirodna kozmetika se brže kvari, ali razlog toga je što ne sadrži štetne konzervanse. Kako god odlučite, barem pročitajte ona sitna slova na deklaraciji, pa izbjegnite najopasnije i najčešće sastojke.

Nema komentara:

Objavi komentar