srijeda, 19. ožujka 2014.

Riblje ulje-borac za zdravlje Vašeg srca

Ako još uvijek niste uvrstili riblje ulje na popis namirnica koje redovno konzumirate, onda je krajnje vrijeme da to učinite. Zašto? Zato jer riblje ulje ima višestruke koristi za naše zdravlje.  

Omega 3 masne kiseline sadržane u ribljem ulju imaju važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti, a korisno ih je isprobati kao metode liječenja kod onih koji već boluju od istih.
-Korištenje ribljeg ulja znatno smanjuje rizik od srčanog udara
-Riblje ulje pomaže mišićnim ćelijama da uspješnije razgrađuju trigliceride i izbacuju ih iz krvotoka. To nam, naravno, osigurava niži nivo triglicerida u krvi.
-Riblje ulje štiti srce od nepravilnosti u srčanoj frekvenciji.
-Riblje ulje onemogućava proizvodnju tvari u tijelu, koje izazivaju suženje krvnih ćelija, a što dovodi di povišenog krvnog pritiska.
-Zbog toga što inhibiraju učinak upalnih hemijskih tvari poput prostaglandina, riblje ulje je izvrsno za osobe koje pate od bolova u zglobovima, smanjene pokretljivosti zglobova i oslabljene gustoće kostiju.
-Upotreba ribljeg ulja ojačava membrane ćelija i proizvodnju neuroprijenosnika u mozgu, pa tako pozitivno djeluje na oboljenja mozga i nervnog sistema.
-Pored toga, smanjuje bolove u crijevima kod osoba oboljelih od Cronove bolesti, smanjuje simptome lupusa ( jer djeluje protivupalno i zaustavlja pretjeranu reakciju imunog sistema).

Prednost nad korištenjem kapsula ribljeg ulja ima ulje iz bakalarove jetre,koje se smatra jednim od najkvalitetnijih ribljih ulja.
Preporučuje se uzimanje uz obrok ili nakon obroka.
Oprez: Osobe koje koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi, trebale bi se prije početka konzumacije ribljeg ulja konsultovati sa svojim liječnikom.

Nema komentara:

Objavi komentar