srijeda, 16. travnja 2014.

Znamo li koliko je opasan šećer?

 Svakodnevno konzumiramo šećer, a da li smo svjesni koliko je on opasan za naše zdravlje? Mnogo je razloga zbog kojih bi se trebali zapitati da li da smanjimo unos šećera. Evo nekih od njih:

-Ako se učestalo konzumiraju veće količine šećera, gušterača je naviknuta da proizvodi velike količine inzulina. Tako se stvara hemijska ovisnost u tijelu koje traži sve veće  količine šećera, da bi održalo novonastalu umjetnu ravnotežu. Tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko za pojesti.
-Svakim unošenjem šećera, troše se zalihe vrijednih organskih supstanci, aminokiselina, vitamina i minerala.
-Šećer stvara otpornost organizma na hormon Leptin (hormon koji nas obavještava da smo siti) i tako stvara osjećaj da smo stalno gladni.
-Šećer može uzrokovati hormonsku neravnotežu, neki hormoni postaju preaktivni, a neki manje aktivni.
-Šećer stimuliše apetit, i izaziva oksidaciju u ćelijama, što dovodi do njihovog prijevremenog starenja.
-Smanjuje sposobnost enzima da funkcionišu.
-Dovodi do lučenja serotonina i endorfina (hormoni sreće) koji djeluju smirujuće i daju osjećaj zadovoljstva, ali pretjerana konzumacija šećera dovodi do suprotnog efekta.
-Među signalnim supstancama u mozgu, šećer stvara nemir i neravnotežu, na isti način kao morfij i nikotin.
-Kratkotrajno stimulira izlučivanje dopamina u mozgu, a dugoročno dovodi do smanjenja dopamina u mozgu.
-Upotreba šećera oslabljuje imuni sistem i doprinosi upalnim procesima.
-Velika količina šećera u organizmu kod muškaraca izaziva umor, agresivnost i razdražljivost, dok kod žena izaziva depresiju, bezvoljnost i potištenost. Šećer kod djece može izazvati hiperaktivnost, nemir i razdražljivost.
-Prilikom razgradnje u organizmu, šećer oštećuje antioksidanse, što dovodi do povećanog rizika od malignih oboljenja.
-Šećer povećava rizik od srčanih bolesti, začepljenja krvnih žila i visokog pritiska.
-Šećer smanjuje iskorištavanje kalcijuma i magnezijuma u organizmu, te uzrokuje nedostatak kroma i bakra.
-Šećer doprinosi povećanju masnoća u organizmu i glavni je krivac za nakupljanje sala oko trbuha.
-Šećer uzrokuje propadanje zuba i jedan je od uzročnika nastanka akni.

Nema komentara:

Objavi komentar