četvrtak, 27. ožujka 2014.

Napravite sami sirup i tinkturu od srijemuša!

Dolazak proljeća nam donosi jednog od najboljih čistača našeg organizma. To je Allium ursinum, u našim krajevima poznat kao srijemuš, divlji bijeli luk, medvjeđi luk.
Zahvaljujući srijemušu pročistit ćemo organizam i riješiti se štetnih tvari, što će nam donijeti osvježenje i bolje zdravlje, a to nikako ne smijemo zanemariti.

Upotreba srijemuša    
-Srijemuš se najčešće koristi za kompletnu detoksikaciju.
-Spriječava ateroslerozu.
-Pomaže rad jetre i probavnih organa.
-Snižava povišen krvni pritisak.
-Smanjuje nadražaj disajnih organa.
-Čisti kožu.
-Poboljšava apetit.
-Čisti tijelo od parazita.
 Naučna istraživanja su pokazala da je srijemuš ljekovitiji od bijelog luka. Njegova prednost je što raste samoniklo, pa je sigurno da nije zagađen pesticidima. Najljekovitiji sastojak srijemuša je Alin. Međutim, odmah nakon ubiranja, počinje proces oksidacije i razgradnje alina, što može da trajno uništi njegovu ljekovitost, ako se ne upotrijebi dok je svjež. Najbolje je koristiti svježe listove ubrane u toku mjeseca marta, aprila i maja. Može se koristiti kao salata i mogu se od njega pripremati razni umaci, variva i slično. Jako je  kratak  period u kojem se možemo osloniti na ljekovitost srijemuša. Srećom, postoje načini uz pomoć kojih njegovu ljekovitost možemo produžiti i uživati u njoj tokom cijele godine. 

Tinktura od srijemuša
Sitno isjeckati 200 grama svježe ubranih listova srijemuša, napuniti njima flašu i preliti ih sa 1 litrom rakije (jačine oko 40%). Ostaviti flašu 20 dana na sunčanom mjestu. Povremeno protresati. Procijediti i uzimati 10-15 kapi (ili malu kafenu kašičicu) sa malo vode, svaki dan.

Vino od srijemuša
1 šaku sitno nasjeckanih, svježe ubranih listova srijemuša kuhati u 250 ml bijeloga vina 2-3 minute. Zasladiti medom piti u toku dana u gutljajima. 

Sirup od srijemuša 
Iz svježe ubranih listova srijemuša iscijediti sok.Dobiveni sok pomiješati sa jednakom količinom meda. Dobro izmiješati i uzimati ujutro, na tašte, po jednu kafenu kašičicu. Ovako pripremljen sirup će svoju ljekovitost sačuvati godinu dana.

OPREZ: Oblik listova srijemuša je vrlo sličan otrovnim biljkama Mrazovac i Đurđica, pa zato treba biti jako oprezan. Ono po čemu se jasno razlikuju je karakterističan miris bijelog luka koji srijemuš ima, a ove biljke nemaju.

Nema komentara:

Objavi komentar