nedjelja, 23. ožujka 2014.

Da li još uvijek konzumirate margarin ?!

Nekada su se sve prirodne masnoće dijelile na životinjske i biljne. Sve dok se u hemijskim laboratorijama nije dobila nova namirnica. 
Ogromna količina jeftinih i bezvrijednih masnoća (kao što su kitova masnoća, mast od palminog jezgra)  za agroindustriju je predstavljala dobru podlogu za razvoj nove namirnice. Propuštanjem vodonika (hidrogena)  kroz tečno biljno ulje zagrijano na visokoj temperaturi, u prisustvu katalizatora, dobila se posebna vrsta masnoće-hidrogenizovana masnoća. Dobijenu sintetičku masnoću ukrasili su bojama, konzervansima, emulgatorima i gromoglasno objavili da je dobivena nova vrsta namirnica, kako kažu, slična maslacu -MARGARIN.
  
Transmasnoće

Dakle, hidrogenizacija je proces kojim se dobivaju transmasnoće. U tom  procesu dolazi do razlaganja i uvrtanja molekula masnih kiselina. Nakon procesa hidrogenizacije, dobivenu masnoću više ne možemo nazvati biljnom. Dobivamo opasnu i toksičnu namirnicu, koja ima osobinu da se nagomilava u organizmu, uzrokujući teške posljedice (aterosklerozu, srčane bolesti, hormonalne poremećaje, karcinom...).
Nažalost, transmasnoćama, pored margarina, obiluju razni namazi (slatki i slani), majoneze, kupovni kolači, keksovi i mnoge druge namirnice koje mnogi redovno konzumiraju.
Ako Vas ovaj tekst nije dovoljno upoznao sa čudovištem, zvanim margarin, onda malo razmislite o tome zašto se margarin ne kvari, zašto ga neće ni pogledati ni jedna životinja ili insekt, pa čak ni gljivice i plijesni neće na njemu naći podlogu za svoj razvoj. Odgovor je prilično jednostavan-zato što margarin nema nikakve hranljive vrijednosti. Razmislite šta unosite u svoj organizam i od čega pripremate jela  za sebe i svoje najdraže.

Nema komentara:

Objavi komentar