subota, 22. ožujka 2014.

Vrijeme je za detoksikaciju!

Da bi naš organizam pravilno funkcionisao i naš imunitet bio sposoban da na vrijeme reaguje, potrebno je s vremena na vrijeme provesti neki oblik detoksikacije. Priroda nam nudi bogat izbor ljekovitog bilja, voća, povrća, začina...


Pravilo broj jedan: Povećati unos vode, i to ne samo za vrijeme detoksikacije, već to usvojiti kao redovnu naviku. Normalna količina vode koju odrasli trebaju unositi je oko 2 litra dnevno.

Povrće koje nam pomaže u detoksikaciji je bijeli luk, brokula, cvekla, mrkva i kupus. Najbolje bi bilo što više ih konzumirati sirove.

Mnoge vrste voća djeluju tako da naš organizam čiste od nakupljenih toksina. Na vrhu tog spiska nalaze se jabuka, limun, narandže i grejp.

Razne vrste začina nam mogu pomoći da očistimo svoj organizam. Začine možemo koristiti kao dodatke hrani i napitcima, a možemo od njih pripremati i čajeve. Među najboljim začinima za detoksikaciju su đumbir, kurkuma, peršun, cimet i korijander.

Najčešće korišteno ljekovito bilje za pripremu čajeva koji pomažu pri detoksikaciji su žara, neven, artičoka i korijen od maslačka. Moguće je kombinovati čajeve od ljekovitog bilja i čajeve od začina.
Uvijek moramo imati na umu i dobro obratiti pažnju  da pri kupovini cimeta odaberemo cejlonski cimet, a  njega ćemo pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Također, ako sami beremo  maslačak, moramo ga brati na mjestima udaljenim od prometa, jer maslačak najviše od svih biljaka ima sposobnost upijanja štetnih materija i izduvnih gasova iz automobila.

Nema komentara:

Objavi komentar